dobra kuchnia polska w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jakkolwiek także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i najbardziej dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to również sztuka kulinarna i regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar przepysznych regionalnych produktów – podróżnicy na ogół wyszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą skosztować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki można traktować jako zwykły specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/bianca/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wypatrują nowych, polskich regionalnych kuchni i produktów, za pomocą jakich mogą o wiele przyzwoiciej zapoznać Kraków oraz jego okolice.