mozzarella

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

przepis na włoska pastę   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd więc wziąć nowatorski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – faktycznie warto dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.